meditáció hungary logó

Mi a szorongás valódi oka?

leveles elválasztó
szorongás

A 2020-21-es év valóban nyugtalan volt és ez az instabil légkör 2022-ben is folytatódik. Ezt a váratlan helyzetet mindenki érzékelte a bolygón. Csak akkor kerülhette volna el valaki, ha elhagyja a Földet. Rengeteg szorongás és kérdés merül fel ebben a helyzetben. Miért történik ez? Meddig fog tartani? Hogyan éljünk a jövőben? 

De honnan ered a szorongás érzése?

szorongás

1. A nem tudásból származik? 

Bár mi vagyunk azok az állatok, akik mindig a jövőre gondolnak, alig tudunk valamit a jövőről. Még az olyan állatok is, mint a hangyák és a madarak, képesek megjósolni a földrengéseket, a viharokat és a szökőárakat. Ezzel szemben az emberek tudatlanok. Nem tudunk semmit, amíg nem vagyunk víz alatt. Talán jobban aggódunk, mint az állatok, mert tudjuk, hogy ilyen sebezhető a létezésünk. 

Az ismeretlen mindig szorongást és félelmet okoz. Abban a pillanatban, amikor azt gondoljuk, hogy ?nem tudom?, aggódni kezdünk, mert nincs kontrolunk felette. Ha más szemszögből néznénk ezt a kérdést, és elengednénk a tudás iránti vágyunkat és az irányítás vágyát, csökkenne a szorongásunk. 

Meditációval elengedhetjük ezeket az elméket. Akkor könnyű eldobni a szorongás elmét, ha látjuk a gyökerét. Ha a meditáció által alázatosabbá válunk, akkor nyugodtan haladhatunk az életben, akár csak az áramló víz teszi. Mindennek az elfogadásával nincs többé miért aggódni. 

Nagyon fontos. A jövőnk abból bontakozik ki, amik ma vagyunk. Ha most szorongunk, akkor aggódni fogunk a jövőben is, ezért most van itt az ideje, hogy dolgozzunk az elengedésen. 

2. A szorongás gyökere a hiány elméje.

Ez az elme folyamatosan azt látja, amije nincs. Ez egy olyan elme, amely nem tudja, hogyan lehet hálás azért, amije van. Az elménk éhsége nem csökken az anyagi javak mennyiségével, sőt gyakran fordítottan arányos. Abban a pillanatban, hogy hiányosságot érzünk, szorongani kezdünk, és valamivel kompenzálni akarjuk azt. 

Pedig semmi sem pótolhatja, mert maga a hiány az elmében van. Testünktől eltérően az elménk elégedetlen marad, bármi is történjen. A szorongásból legegyszerűbben úgy lehet kijönni, hogy ebben a pillanatban hálásak vagyunk a jó dolgokért. Kérlek, figyelj. A ?most ebben a pillanatban? nagyon lényeges. Amiért hálásnak lehet lenni, az nem egy pénznyeremény a jövőben, vagy egy jó film, amit láttam a múltban, hanem ami most létezik. Nem feltétlenül valami nagyszerűnek vagy különlegesnek kell lennie. Egyszerűen csak létezni is elég ahhoz, hogy hálás legyél. Hiszen az egy csoda. Az emberek mindig azt várják, hogy a boldogság valamilyen körülményből fakadjon, de a valódi boldogság és hála önmagadból fakad.

Abban a pillanatban, amikor értékelni kezded a dolgokat, például a ropogós téli levegőt, a havat, ami egyik pillanatról a másikra esni kezd, egy beszélgetést a barátoddal, vagy csak itt lenni, akkor megszűnik a szorongásod.

Remélem mindenki megtalálja ezt a békét és élhetünk együtt, hálásan, mindig a jelen pillanatban. Mindannyian kihívásokkal teli időket éltünk meg, megérdemeljük, hogy boldogok legyünk! 

Nézd meg ezt a videót az emberi szorongás alapvető okairól és a megoldásról, amivel örökre megszabadulhatunk a szorongástól; tudatosítva, majd teljesen eltávolítva gyökereit.

Jelentkezz próbameditációra itt.

Hasonló cikkek

kisebbrendűség

Elég jó vagyok?

Rendben van-e… Rendben van-e, hogy mindig úgy érzem, mintha valahol lennem kéne, és valamit tennem kéne? Ezáltal arra ösztökélem magam, hogy jobban, gyorsabban, tökéletesebben és

Tovább olvasom »

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Próbameditáció