meditáció hungary logó

Miért ragad át rám mások negatív elméje?

leveles elválasztó
negatív elme

A negatív elme

Ez a probléma korábban engem is érintett. Időbe került, mire rájöttem erre, de a meditációnak köszönhetően sikerült megértenem a probléma okát, és arra is rájöttem, mit kezdjek vele.

Egy gyakori tévhit, amikor az emberek azt hiszik, hogy átveszik mások negatív hozzáállását, mert valójában nem erről van szó. Az ok, amiért egyes emberek társaságában negatív érzéseink támadnak az, hogy bennünk van negatívság. Fontos felismernünk tehát, hogy a negatívság már eleve ott van bennünk, és csak arra vár, hogy felszínre kerüljön bizonyos körülmények között. Az egyes ?negatív? emberek pedig csupán a körülmények.

Mielőtt elkezdtem meditálni, nagyon fogékony voltam mások negatív elmeállapotára, és gyakran hagytam, hogy ez lehúzzon engem is. Elég volt például belépnem egy üzlethelységbe, ahol stresszes emberek voltak, hogy én is stresszessé és leverté váljak. Korábban azt gondoltam, hogy ez egy jó dolog. Szeretem azt mondogatni magamnak, hogy különleges empátiával és érzékenységgel rendelkezem; egy olyan ember vagyok, aki különösen együtt érez másokkal. Pedig nem erről volt szó valójában. Ha könnyen megérint mások hangulata, annak valójában kevés köze van az empátiához. Az empátia azt jelenti, hogy segítesz másoknak, és nem egyszerűen csak megérzed vagy átveszed az elmeállapotukat.

Tehát a valódi oka annak, amiért beleragadunk mások negatívságába az, hogy mi magunk vagyunk negatívak. Az elménkben egy negatív gondolattömeg van, amely a felszínre jön, amint olyanok a körülmények. Következésképpen, ha lehetséges lenne megszabadulni ettől a negatív gondolattömegtől, az elménkben már semmi sem hozná azt felszínre, mert egyszerűen nem lenne minek feljönnie.

Hogyan szabadulj meg a negatív emberektől?

Meditáción keresztül elengedhetjük a negatív elménket, és természet szerinti pozitív emévé alakíthatjuk át. Ha így teszünk, a negatív emberek eltűnnek az életünkből.

Tegyük fel, hogy egocentrikus veszekedésekbe bocsátkozom valakivel, ami ezt követően mindig negatív érzéssel vagy idegességgel tölt el. Vagy például el vagyok keseredve, hogy folyton átveszem egy negatív személy gondolkodásmódját és beszédstílusát. Vagy esetleg reménytelenséget és sötétséget érzek magamban, amikor negatív gondolkodású emberek vesznek körül.

Ha a körülményeket hibáztatom, és nem teszek semmit azért, hogy megváltozzon az elmém, semmi sem fog javulni. Még ha el is költözöm például külföldre, ott is fel fognak bukkanni negatív emberek körülöttem, és ugyanúgy fogok érezni, ahogy addig. Ez azért történik így, mert az életet a negatív elmémen keresztül tapasztalom meg. A negatív emberek nem az okozói, hanem csak a tünetei az én negatív mivoltomnak.

Ellenben ha megszabadulok a negatív mivoltomtól, akkor már más leszek. Többé nem bocsátkozom egoista veszekedésekbe, és nem leszek elkeseredett, illetve nem érzek reménytelenséget és sötétséget. Mivel az elmém megváltozik, az életem is új fordulatot fog venni; másmilyen lesz a kapcsolatom a világgal, ami a belső és külső életkörülményeimben egyaránt vissza fog köszönni.

Az, hogy hogyan nyilvánul meg a negatív elme elhagyása, emberként és kapcsolatonként különböző lehet. Egyes esetekben a kapcsolat javulhat, pozitívvá és elfogadóvá válva. Más esetekben eltűnnek a negatív kötelékek, és a negatív kapcsolat magától feloldódik. De az is megeshet, hogy a negatív kapcsolataim egyszerűen eltűnnek az életemből.

A negatív elme megváltoztatása új fordulatot hoz az életben

Amikor másokkal beszélgetek, néhányan felvetik, hogy leegyszerűsítem a dolgot. Azt mondják, hogy vannak olyan esetek, amikor nem lehet mit kezdeni valakivel, mint például egy erőszakos szülővel vagy egy másikra rátelepedő partnerrel.

Azonban még az ilyen esetekben is meg fog változni a helyzet, ha megváltoztatod az elméd. Például szert tehetsz elég belső erőre ahhoz, hogy határozottan véget vessél egy olyan nem működő kapcsolatnak, amelyet csak azért folytattál valakivel, mert féltél egyedül maradni. Vagy éppen már nem törődsz többet mások szekálásaival és negatív megjegyzéseivel, aminek következtében már nem lesz hatalmuk fölötted, így a kapcsolataid kiegyensúlyozottabbá válnak. Még olyan helyzet is előfordulhat, hogy rájössz, a helyzeteden csak az javít, ha összeszeded a bátorságod, és felveszed a kapcsolatot a rendőrséggel vagy az illetékes hatósággal annak érdekében, hogy egy illető kiszálljon az életedből. Ezek mind csak példák, de lényeg az, hogy készen fogsz állni, hogy olyan dolgokat is meglépjél, amelyeket korábban nem mertél, mert már nem leszel benne egy negatív, korlátozott és félelemteli gondolkodásmód csapdájában.

Az elménk megváltoztatásával a sorsunkat változtatjuk meg. Az élet mindig hasznos leckéket ad, amitől fejlődhetünk. A negatív emberekkel történő találkozás is egy ilyen lecke. Ez a lecke addig fog megismétlődni, amíg megtanuljuk, amit meg kell tanulnunk, vagyis hogy saját magunk negatív mivoltjától kell megválnunk ahelyett, hogy másokra mutogatunk. Amint megtanultuk a leckét, az ilyen helyzetek nem fognak tovább ismétlődni, és az életünk megújul.

negatív elme - meditációval változás jön

A tartós változás elérésének módja a meditáció

Hogyan is változhatunk meg? A válasz a meditáció, amelyet rendszeresen kell végeznünk. A meditálással kiürítjük az elménket. Ahogy kiürítjük a negatív gondolatokkal és érzésékkel teli elménk, úgy tér vissza az fokozatosan az eredeti állapotához, amely békés és természet szerint pozitív.

Az eredeti elme elfogadó és bölcs. Ezzel az elmével úgy navigálhatunk keresztül az életen, ahogyan a víz folyik: könnyedén és kellemesen. A megoldás szépen és szelíden mutatja magát. Az eredeti elme nem a negatív gondolatokban lakozik, és nem kötődik mások negatívságához. Ettől még persze érezhetjük és érzékelhetjük más emberek negatív elméjét, de nem szenvedünk tőle. Békén maradunk.

Mindenkit bíztatok, hogy keressen egy meditációs központot, ahol segítenek elhagynod az elméd. Manapság könnyű meditálni. Online is lehet profi vezetés mellett. Vedd komolyan, légy hosszútávon eltökélt, és nézd, hogyan javul az életed!

Kívánom a legjobbakat!

Michael

Kérlek, szánj egy percet az alábbi videóra.

Jelentkezz próbameditációra itt.

Hasonló cikkek

kisebbrendűség

Elég jó vagyok?

Rendben van-e… Rendben van-e, hogy mindig úgy érzem, mintha valahol lennem kéne, és valamit tennem kéne? Ezáltal arra ösztökélem magam, hogy jobban, gyorsabban, tökéletesebben és

Tovább olvasom »

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Próbameditáció